Izobraževanje sodelavcev Parka Škocjanske jame

V Parku Škocjanske jame že vrsto let izvajamo tečaj za sodelavce parka (honorarne vodnike in študente). Pomen parka, kateri je vpisan v tri Unescove kategorije Svetovna dediščina, Človek in biosfera, Ramsarsko območje) je namreč zelo velik zato želimo, da naši sodelavci poznajo vsaj osnove varstva narave in okolja ter posebnosti parka in začutijo, da brez varstva, tudi razvoja ne more biti.    Letošnji tečaj se je pričel 5.3.2010, ko smo pozvali vse zainteresirane honorarce in študente na prvi razgovor in uvodno predavanje. Odziv je bil rekorden saj bi z nami rado sodelovalo vse več mladih (letos kar 34 kandidatov). Izobraževanje je za udeležence brezplačno. Izberemo pa le najboljše. Menimo namreč, da so sporočila parka taka, da bi morala doseči vse, četudi ne bodo izbrani za sodelavca, saj gre za splošno izobraženost in razgledanost ter poznavanje lastnega življenjskega prostora – svoje okolice.
Predvsem je poseben Divaški prag, ki je rojstni kraj krasoslovnih izrazov npr. dolina, rojsti kraj prvi raziskovanj jam – slike prvih raziskovalcev v Škocjanskih jamah in Kačni jami so »klasika« v vseh knjigah , ki govorijo o prvih raziskavah jam nasploh.
Razvoj danes naj bi predvsem poudarjal razvoj miselnosti in idej, ki spretno ohranjajo naravo in kulturo ter se prilagajajo in vzpodbujajo lokalne posebnosti, ki so hkrati prednosti območja in imajo zato svojo neprecenljivo vrednost. Spretnost spoznati, razumeti, znati ponuditi in tržiti pa je proces, kjer morajo sodelovati vsi akterji v prostoru. Prepletanje ponudbe in izkoriščanje naravnih posebnosti pa sta edini porok za trajnostno sposobnost preživetja… Seveda pa morajo biti za tovrstno »preživetje« (ki ne pozna recesije) ljudje strokovno in etnično usposobljeni oz. izobraženi.

Pripravil: Tomaž Zorman   
PROGRAM IZOBRAŽEVANJA HONORARNIH VODNIKOV in ŠTUDENTOV je zaključen!


REZULTATI IZPITA : so ugodni.

Pokličite ali pišite na elektonsko pošto #EM#746e6f627e2b7c687a646b654c7d7d653e767d653a667f#EM# za rezultate (vzrok skrivanja rezultatov je varstvo osebnih podatkov).


IZBIRA KANDIDATOV: je narejena. Pokličite za inforamcije go. Jano Martinčič na tel :05 7082 104

Vsi kandidati za naslednjo sezono 2011 naj se prijavijo najkasneje do začetka marca 2011.

Tomaž Zorman
Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2
6215 Divača

mobitel 051 629 223
  

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)