Izlet z otroki v Tržaški zaliv

Lepo majsko soboto smo se z otroki iz parka in okolice odpravili raziskovat naravne lepote in bogato kulturno dediščino Tržaškega zaliva. Ogledali smo si naravni rezervat izliva Soče (Isola della Cona), izvire Timave in Miramarski grad. Otroke, šteli so od tri pa tja do petnajst let, so spremljali starši, in vsi skupaj smo po izletu bili zelo zadovoljni.    Najprej smo si, kot rečeno, ogledali naravni rezervat Isola della Cona, ob izlivu Soče v Tržaški zaliv. Območje slovi predvsem po velikem številu različnih ptic, ki stalno gnezdijo ali pa se kot ptice selivke tu le začasno ustavijo. Vodnica Katja nam je povedala, da jih je ob našem obisku bilo sicer manj kot jeseni, zato pa po številu različnih vrst celo več. In res, gosi, race, čaplje, čebelarji in žličarice so le nekatere od številnih vrst, ki so so uživale v mirnem rezervatu, družbo pa so jim v vodi mestoma delale še nutrije, veliki rastlinojedi glodavci. Opazovali smo jih s pomočjo daljnogledov ali skozi line lesenih ograj, ki so postavljene ob sprehajalni poti.    Nato smo se odpravili na izvire Timave, kjer so že stari Rimljani uredili Terme. Sprehodili smo se do vseh treh krakov, globokih kraških izvirov, ki skupno tvorijo enega krajših vodotokov v Italiji, saj se reka Timava po dobrem kilometru izliva v Tžaški zaliv.    Sledil je ogled Miramarskega gradu, ki je v bistvu letna rezidenca, zgrajena po nalogu nadvojvode Maximiljana Habsburškega. Vodnik nas je seznanil z bogato zgodovino gradu ter pomembnimi ljudmi, ki so grad obiskovali. Otroke je najbolj navdušila izjemna lokacija gradu, tik ob morju, na enem lepših delov Jadranskega morja in še vedno ohranjena originalna notranja oprema.  
X Spoštovani,

obveščamo vas, da so Škocjanske jame od 8. 5. 2020 spet odprte za oglede. Več o urnikih in ukrepih za preprečevanje širjenja korona virusa si preberite tukaj.


Dear visitors,

Škocjan Caves are again opened for visits from May 8, 2020. For more information write to #EM#7072682d6d6b606848797961226a61793e627b#EM# or call +386 5 70 82 110.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)