Igrano dokumentarni film o odkrivanju jam: Škocjanska okapnca - jama in poti njenih raziskovalcev

Končuje se izdelava igrano dokumentarnega filma Škocjanska okapnca - jama in poti njenih raziskovalcev. Premiera bo na dan Parka Škocjanske jame - Belajtnga 31. 5. 2015 v Info centru Parka Škocjanske jame ob 15.00 uri.    Pri projektu so sodelovali različni akterji. Lokalno jamarsko društvo iz Divače Gregor Žiberna, ki že od leta 1965 deluje na območju pri raziskovanju jam, varstvu okolja, ozaveščanju javnosti, izobraževanju in dobro sodeluje z različnimi institucijami ter lokalno skupnostjo. Pri snemanju so sodelovali domačini pri različnih aktivnostih, scenah, …

   Snemanje (filmsko in fotografsko) je vključevalo delo različnih akterjev (igralci, maskerji, snemalci) na različnih lokacijah. Zaradi posebnosti klime, naravnih pogojev, letnih časov in različnih razmer, slik in motivov je snemanje potekalo preko dveh sezon. To je bilo nujno zaradi zajema vseh situacij in dogodkov (meglice, visoka voda, dostopnost delov jam, led, pomladno cvetenje, ptice, netopirji,…), ki se v parku z letnimi časi spreminjajo. Snemanje je potekalo na različno tehnično dostopnih lokacijah, ki zahtevajo različno in specializirano izurjeno osebje (jamarsko plezanje, tehnično potapljanje v sifon, …).    Projekt ima namen osvetliti in prikazati občutljivost jamskega okolja kjer je potrebna še posebna skrb za ohranitev in varovanje narave. V tem okolju se je pojavil človek, ki že od nekdaj raziskuje in odkriva podzemlje. Ohranjanja narave in kulturne dediščine sta v ravnovesju.

Projekt je financiran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje, ki ga na področju Krasa vodi LAS Krasa in Brkinov v okviru RPP Krasa in Brkinov 2007-2013.


Pripravila: Tomaž Zorman, Samo Šturm  

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)