GUGALNICA - Sinhroni popis velike uharice na KRASU - dogodek bo 13.marca v Parku Škocjanske jame

Spoštovani,

Vsako leto nam uspe z gugalnico združiti prijetno s koristnim. Osnovni namen je seveda monitoring vrste. Ker je narava popisa taka, da se nam lahko pridružijo novinci, je gugalnica močna tudi na izobraževalnem področju. Ker pa nas je vsako leto več, postaja to zelo prijeten družabni dogodek.    Zbirno mesto je na INFO centru v Parku Škocjanske jame predvidoma ob 16:30h, dne 13. marca 2015. Predavanje o Veliki uharici, največji evropski ujedi bo ob 20h "Pr Nanetovih" v promocijsko-kongresnem centru Parka Škocjanske jame v veliki predavalnici v pritličju.

Gugalnica se torej začne z večernim zborom, na katerem dobimo osnovne informacije za popis in se razdelimo v skupine. Čas zbora je odvisen od datuma, saj se z dolžino dneva spreminja tudi čas začetka večernega oglašanja velike uharice, ki se v začetku marca začne malo pred 18h. Popis se vrši iz v naprej izbranih točk, kjer skupina skuša registrirati večerno oglašanje vrste. Seveda niso vse skupine uspešne, saj je to naša najredkejša gnezdeča vrsta. Po popisu se spet zberemo, da dobimo rezultat popisa sledi pa predavanje, ki je pripravljeno kot informacija varuhom, izkušenim popisovalcem in novincem. V predavanju je vedno nekaj o zanimivosti iz življenja uharice, predvsem pa aktualnosti iz preteklega leta.

Sledi druženje, kar je prav tako zelo pomemben del dogodka. Vsako leto nas je več in prihajamo iz povsem različnih koncev zato je pomembno, da se imamo dolžnost srečati na enem mestu in izmenjati izkušnje in doživljaje. Ta del je enako pomemben kot prvi in oba skupaj delata gugalnico enkratno. Pridi še ti, saj si pomemben člen gugalnice!
   Varuhi velike uharice so nekakšna nadgradnja popisov, saj je zaradi groženj, ki jih ima velika uharica v naravi, izjemno pomembno spremljati gnezditveno uspešnost vrste. Osnovni namen varuhov velike uharice je kontrola gnezdišč z vidika gnezditvene uspešnosti in moten v gnezdišču, ter seveda reakcija v primeru ugotovljenih groženj. Popisujemo, da lahko učinkovito varujemo. V praksi to pomeni, da nas najprej zanima, kjer uharica gnezdi, kjer je uspešna in kje
ne. Tam, kjer je uspešna naredimo za tisto leto kljukico (od tod simboliziran kljukica kljuna in obrvi velike uharice v znaku) in se osredotočimo na gnezdišča, kjer ni uspešna. S tem pa se delo za varstvo velike uharice pravzaprav šele zares začne…

Postani tudi ti varuh velike uharice!

Pomembno se je zavedati, da lahko varuh postane prav vsak. Veščin, ki so potrebne pri popisu se lahko hitro priučimo in zanje ni potrebno veliko predznanja. V druščini varuhov se bo hitro našel odličen mentor, kodeks varuhov pa je enostaven in časten. Veseli bomo če se nam boš pridružil.

Več informacij: Tomaž Mihelič,
#EM#6e756d6e657f286a61616f67656e4e6b7f6162603a667f#EM#
ali 031 438 545
http://ptice.si/2015/02/gugalnica-2015/
   Predavanje o Veliki uharici varstvenega ornitologa Tomaža Miheliča bo v Promocijsko - kongresnem centru Parka Škocjanske jame v Matavunu 8 ob 20:00 uri.
Vljudno vabljeni!  Priložena dokumentacija: i_Gugalnica_2015.pdf

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)