FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA VABI K DOŽIVETJEM KRAŠKEGA KAMNA, BURJE IN MITOV

S prvo akcijo kraške suhozidne gradnje ob starodavnem suhozidu v Lipici in gozdno terapijo po lipiškem posestvu se bo jutri in v soboto, 11. in 12. septembra, v Kobilarni Lipica začel nov cikel doživetij in dogodkov Festivala kraška gmajna. Ta edinstveni festivala naravoslovnega in dediščinskega turizma obiskovalcem že četrto leto predstavlja kraško gmajno, eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Tokrat vabi k doživetjem na temo Kamen, burja in miti.

Gozdna terapija po posestvu Lipice bo jutri, 11. septembra, ob 17. uri priložnost za sproščen večerni sprehodom po zelenem posestvu Lipice, med katerimi bodo udeleženci obiskali različne vrste dreves. Sledilo bo zvočno popotovanje z gongi, v soboto, 12. septembra, pa prva akcija kraške suhozidne gradnje ob starodavnem suhozidu v Lipici, ki že stoletja varuje lipicance na pašnikih, in predstavitev knjižice Žrebiček junak in čarobni korak, skupaj s pesnico Polono Šergon.

V Parku Škocjanske jame se bo v ponedeljek, 14. septembra, ob 18. uri začel niz štirih predavanj, ki bo obiskovalce v okviru projekta Engreen popeljal na kraško gmajno vsak večer do 17. septembra. V Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh se bodo zvrstila predavanja o prostovoljnih naravovarstvenih nadzornikih Parka Škocjanske jame, kraških kalih, tujerodnih in invazivnih vrstah v in ob kalih ter kraških suhzidovih.

V soboto, 19. septembra, ob 9. uri bo priložnost za raziskovanje Živega muzeja Krasa z električnimi kolesi. Udeleženci se bodo v družbi izkušenega lokalnega turističnega vodnika podali na raziskovanje tega edinstvenega naravnega in ekološko pomembnega območja, prepredenega s kraškimi suhimi zidovi in pastirskimi hišicami. V nedeljo, 20. septembra, ob 9. uri pa se bo pri kalu v Famljah začel voden pohod Spoznajmo kraške kale.

Z Gobarskim dnevom na kraški gmajni se bo festivalsko dogajanje nadaljevalo v soboto, 26. septembra, ko se bo pri Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh ob 10. uri začel pohod Spoznajmo gobe v Parku Škocjanske jame. Sledilo bo določevanje nabranih gob in kuharska delavnica, ob 17. uri pa še predavanje o gobah in odprtje razstave, ki bo na ogled tudi v nedeljo in ponedeljek, 27. in 28. septembra. Tudi nedelja, 27. septembra, bo festival vabil v naravo, in sicer na pohod po Vremski dolini in Brkinih s pričetkom ob 9.30 v Famljah.

Zaključek festivala bo 30. september ob 17. uri v znamenju mitov in ljudskega izročila v nastajajočem Mitskem parku v Rodiku, pri točki Kobilja glava na Lintverjevi poti. V Mitskem parku ima vsaka kamnita skulptura in vsaka točka svojo zgodbo, dr. Katja Hrobat Virloget pa bo zbranim približala tudi ozadja zgodb, njihov nastanek in ljudske razlage.

Po zimskem počitku bo festival obiskovalce na kraško gmajno znova povabil spomladi 2021.

Na kraško gmajno vabijo…Z željo, da bi ljubiteljem narave, dediščine, dobrega počutja in prijetnega druženja približali kraško gmajno, partnerji Festivala kraška gmajna – Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača, Občina Hrpelje Kozina in Kobilarna Lipica – tudi tokrat omogočajo obisk pestrega festivalskega dogajanja brezplačno ali pa po obiskovalcem prijazni ceni.

Organizatorji si pridržujejo pravico do spremembe programa. V primeru slabega vremena dogodki na prostem odpadejo. Udeležba na dogodkih poteka na lastno odgovornost. Dogodki se bodo izvajali z upoštevanjem vseh ukrepov in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter drugih pristojnih institucij. V skladu s tem je za udeležbo na dogodkih potrebna predhodna prijava.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)