Festival kraška gmajna v parku: Predavanje o naravni obrambi jam in gobarski dan ob mednarodnem dnevu geopestrosti

V okviru letošnjega jesenskega Festivala kraška gmajna, ki je organiziran v okviru projekta KRAS-CARSO II, sofinanciranega iz Programa sodelovanja Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027 (Evropski sklad za regionalni razvoj), smo v parku gostili dva dogodka.

Prvi se je odvijal 25. septembra v domačiji Pr' Nanetov'h, in sicer predavanje Naravna obramba: raba jam v času vojne. Gostili smo predavatelja g. Marka Simića, ki je geograf in zgodovinar, poleg tega pa tudi naravovarstvenik, jamar in fotograf. Kot pravi, je kraški podzemni svet eden najbolj osupljivih naravnih pojavov: ponaša se z neštetimi jamami, rovi, brezni, ki niso le geološka posebnost, temveč tudi pomemben del naravne in kulturne dediščine. Zlasti jame so imele skozi zgodovino pomembno vlogo tudi v vojaških konfliktih. Poučil nas je o tem, kako so jame, zaradi svoje naravne zaščite in težke dostopnosti, v vojni služile kot skrivališča, zavetišča in vojaška skladišča. Predavanje je podprl z obilico zanimivih fotografij soške fronte, ki so nas popeljale skozi zgodbe ljudi in izredne razmere takratnega časa.

V soboto, 5. oktobra pa je pri nas potekal gobarski dan. Na teren, ob v tem času le redko polni strugi Sušice, smo se podali v spremstvu izkušenih poznavalcev gob. Z nami so bili mikologi Luka Šparl, Anton Soklič in Bojan Arzenšek. Naučili smo se prepoznavanja nekaterih vrst gob, spoznali najprimernejša rastišča, osvojili pravilen način nabiranja gob, rokovanja z njimi in spoznali pomen gliv v naravnem spletu. Letos se lahko pohvalimo s številčno udeležbo in res obilnim naborom najrazličnejših vrst gob, ki so bile uvrščene na slikovito razstavo. 

Z dogodkom smo obeležili tudi mednarodni dan geopestrosti na območju čezmejnega geoparka Kras-Carso, saj je geopestrost pravzaprav tudi osnova biotski raznovrstnosti.

naravna obramba  gobarski dan 01  gobarski dan 02 (2)

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)