Festival Kraška gmajna

Letošnja pomladna izvedba Kraške gmajne od 25.4. do 25.5.2019

cover pomlad 2019 IZBRANA mali-2.pdf

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki obiskovalcem skozi različne aktivnost ponudi doživetje naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj. Posebej zanimivo je spoznavanje prepletanja lokalne kulinarike z letnimi časi.

V okviru festivala so organizirani tematski pohodi, kulinarične delavnice in predavanja. Ponudba kraške gmajne je v vseh letnih časih izjemna, zato je festival sestavljen iz sklopov, ki sledijo ritmu narave.

Organizatorji in pobudniki festivala so: Konjeniški park Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača, Zavod Jerbas.

Prvi festivalski vikend (27. in 28. april):

V prvi festivalski vikend bomo vstopili z vodenim ogledom gradišča Debela Griža na Volčjem Gradu. V soboto bosta na Gradu Štanjel na ogled razstavi Natečaj kraška hiša ter potujoča razstava Living Landscape – Živa krajina Krasa, ki se osredotoča na človeka in antropogene dejavnike, ki so Kras preoblikovali skozi stoletja, v materialni in nematerialni razsežnosti. V nedeljo sledi začetna delavnica obnove suhozidne hiške pri Coljavi pod mentorstvom mojstra suhozidne gradnje.

Drugi festivalski vikend (4. in 5. maj):

Festival bomo v soboto nadaljevali v kraški vasici Kosovelje z odkrivanjem veščine in tehnike suhe zidne gradnje in obnove dela vaškega suhega zidu. Po napornem delu se bomo zasluženo okrepčali s pravo kraško »marendo«. Nedeljski program je posvečen malim radovednežem, ki bodo skupaj s starši spoznavali metulje in živalstvo v kraških suhih zidovih ter odkrivali identiteto krajine, ki so jo gradile in zapustile generacije prednikov.

Tretji festivalski vikend (11. in 12. maj):

V soboto zjutraj bomo festival začeli v Famljah z obnovo suhega zidu, s čimer se bomo naučili prastarih znanj gradnje suhih zidov. Po koncu delavnice sledi zaslužena malica. V nedeljsko festivalsko jutro se bomo sprehodili po poti krasoslovja in naravoslovja, botanični sprehod po Divaškem Krasu nas bo popeljal mimo mogočne udornice Risnik in treh spodmolov, večjih dolin in Divaške jame. Ob povratku pred Muzej slovenskih filmskih igralcev sledi malica.

 

Četrti festivalski vikend (18. in 19. maj):

Pester festivalski vikend bomo začeli pred Sprejemnim centrom Parka Škocjanske jame, od koder se bomo z električnimi kolesi podali po poteh med suhimi zidovi. Obiskovalcem bosta cel vikend na voljo brezplačni razstavi plazilcev in metuljev. Če občutite strah ali odpor do kač, kuščarjev ali drugih gomazečih živali in bi se tega radi znebili, potem je delavnica odpravljanja predsodkov, ki bo potekala tako v soboto kot nedeljo, kot nalašč za vas. Festivalska sobota se bo zaključila s predavanjem, ki nam bo približalo življenje plazilcev. Pisana nedelja se bo pričela s sprehodom v svet dnevnih metuljev Krasa, vikend pa bomo zaključili pozno v noč z delavnico spoznavanja nočnih metuljev Krasa.

Peti festivalski vikend (25. maj):

Podali se bomo na voden sprehod po drevoredih lipiškega posestva in po bližnji kraški gmajni med kamnitimi zidovi. Med prijetnim druženjem nas bo pot vodila do jame Vilenice, kjer nas bodo vodniki Jamarskega društva Sežana popeljali v čarobno kraško podzemlje. Tako bo pohod povezal dve unikatni doživetji: pomladno doživetje prve kobilarne z lipicanci na svetu in izjemno lepoto Vilenice, prve turistične jame v Evropi.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)