Festival kamna »Féile na gCloch 2023«

Med 14. in 17. septembrom 2023 sta se Boris Čok in Dejan Zadravec kot demokratično izbrana predstavnika kraških in istrskih nosilcev znanj suhozidne gradnje skupaj s predstavnicama Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in JZ PŠJ, - tj. dvoje pristojnih slovenskih organov, ki sodelujejo pri varovanju UNESCO Veščine suhozidne gradnje, znanja in tehnike, - udeležila mednarodnega festivala kamna na Irskem.

0 portal
Slika 1: Razgled po otoku (foto: Darja Kranjc)

Na festival nas je v okviru obeležitve 20. obletnice konvencije o nesnovni kulturni dediščini in udejanjanja varstvenega ukrepa 3.b, ki govori o povezovanju držav podpornic UNESCO nominacije Veščine suhozidne gradnje, znanj in tehnik, povabilo Ministrstvo za turizem, kulturo, umetnost, Gaeltacht, šport in medije Republike Irske. Slednja je namreč ena od petih držav v postopku pridružitve serijski nominaciji na UNESCO reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva.
Festival suhega zidu, ki ga na Aranskem otoku Inis Oirr organizirajo že od 2005, je tako tokrat potekal pod geslom »Hands Across Europe«. Poleg slovenske delegacije so se ga udeležili predstavniki nosilcev in odgovornih institucij petih evropskih držav vključenih v nominacijo, pet evropskih držav, ki so v fazi priključitve nominaciji ter ZDA, VB in Japonske.

8 portal
Slika 2: Boris Čok med predavanjem (foto: Eda Belingar)

Naša delegacija je sodelovala v okviru razstave, na delavnici suhozidne gradnje in s predstavitvijo kraške suhozidne gradnje, ki jo je v angleščini podal Boris Čok.
Kljub natrpanemu urniku je bila Slovenija dobro predstavljena. Naša nosilca sta bila s strani ostalih suhozidarjev in delegatov zelo dobro sprejeta. In to je bila obenem glavnina teže dogodka, druženje suhozidarjev, pogovori o kamnu, tehnikah, zložbah, ...

14820 portal
Slika 3: Slovenska delegacija z irskima gostiteljicama (foto: Dejan Zadravec*)

Udeležbo naše delegacije so finančno podprli zgoraj navedeno irsko ministrstvo, Ministrstvo za kulturo RS in JZ PŠJ.
Po vsem skupaj pa se poraja vprašanje kateri del ohranjene kulturne krajine z suhimi kraškimi travniki in zidovi bi predstavnikom držav podpornic nominacije pokazali, če bi slednji prišli na obisk na Kras.

Pripravila: Darja Kranjc

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)