Energija, voda, recikliranje

V sklopu progama MAB – Človek in biosfera so zaposleni Parka Škocjanske jame v petek, 18. oktobra, organizirali strokovno ekskurzijo v Novo Gorico, kjer si je dvajset udeležencev ogledalo potujočo multimedijsko in interaktivno razstavo na temo »Energija, voda, recikliranje.«    Razstava je nastala pod okriljem projekta TESSI, ki si prizadeva za poučevanje trajnosti v Sloveniji in Italiji, eden od partnerjev pa je tudi novogoriška univerza. Služba za raziskovanje in razvoj Parka Škocjanske jame je mentorice mreže šol PŠJ in člane odborov Biosfernega območja Kras na ogled razstave povabila, da bi pridobili nova spoznanja in ideje za kakovostno izvajanje vsakodnevnih dejavnosti, tudi iz vidika učinkovite rabe energije in varstva okolja. Ogleda so se udeležili tudi učenci OŠ Podgora Kuteževo, ki sodelujejo v raziskovalni nalogi PŠJ na temo trajnostnega razvoja.    Prišli so na pravo mesto. Razstava na zanimiv način in s primeri iz vsakdanjega življenja obiskovalca nagovarja, da lahko za ohranjanje okolja in energetsko učinkovitost naredi veliko tudi sam. Pod vodstvom demonstratorjev iz goriške e-Hiše so obiskovalci spoznavali, kakšen je prihranek energije, če v bivalnih prostorih redno zapiramo luči in aparatov ne puščamo priključenih v vtičnice, zakaj je pomembno, kako ravnamo z vodo in kako naše potrošništvo vpliva na okolje.
Predstavnike parka je sprejela doc. dr. Suzana Žižek iz Univerze v Novi Gori, ki je na zanimiv način pojasnila biomagnifikacijo živega srebra, to je proces kopičenja živega srebra po prehranski verigi – od najmanjših organizmov v vodi do rib in tudi ljudi.
   Na razstavi se je bilo mogoče tudi poigrati z zanimivim kvizom, s katerimi so lahko obiskovalci preizkusili svoje znanje o ozaveščenosti glede trajnostnega razvoja.

Program MAB – Človek in biosfera je UNESCO medvladni program, ki razglasi biosferna območja kot vzorčne primere za ohranjanje biodiverzitete, spodbujanje raziskovalnega dela na področju varstva narave in kulturne dediščine ter uresničevanje trajnostnega razvoja na lokalni, nacionalni in globalni ravni. Namen programa je spodbujanje in izvajanje uravnoteženega razvoja med naravo, kulturo in človekom.
Projekt čezmejnega sodelovanja Poučevanje trajnosti v Sloveniji in Italiji (Teaching Sustainability across Slovenia and Italy – TESSI) na praktičen način spodbuja koncept trajnostnega razvoja na srednjih šolah na programskem območju. V okviru projekta so organizirane delavnice za učitelje, celovit multimedijski učni komplet v slovenskem in italijanskem jeziku, čezmejni natečaj in multimedijska razstava.

Pripravila: Petra Mezinec
Fotografije: Darja Kranjc    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)