Domači likerji

Letošnjo zimo so dodobra zaznamovali prehladi, virusi in drugi napadi na naše zdravje. Od nekdaj so si naši predniki v boju zoper tako nadlogo pomagali z raznimi namakanci v žganju. Na plodna tla je tako padla jesenska pobuda domačink za zimsko delavnico likerjev. V soboto, 5. 2. 2011, smo se s Sandro Pelicon iz Društva Planta v parku preizkusili v pripravi zeliščnih in sadnih likerjev na osnovi domačega žganja.    slika 1: Gospa Sandra Pelicon med uvodno razlago

Domačin, sedem domačink in predstavnica PŠJ smo že deset dni pred delavnico v žganju namakali posušena domača zelišča in sadje ter se pod vodstvom Sandre Pelicon nato preizkusili v pripravi rmanovega, žajbljevega, šipkovega, slivovega likerja, likerja iz mešanega sadja in tavžentrože.    slika 2: Precejanje namakancev

V štiriurni delavnici smo spoznali primerne gradacije za zeliščne in sadne likerje, različne načine redčenja, sladkanja in dišavljenja likerjev. Za slednje smo uporabili vino, vodo, karameliziran ali v vodi stopljen sladkor, macerirano limono, klinčke, cimet in zvezdasti janež.
Spoznali smo, da je mogoče iz domačega žganja, sadja in rastlin, ki rastejo na domačem vrtu, bližnjem travniku in poti pripraviti okusne, pa tudi zdravilne likerje s katerimi lahko v ličnih steklenicah pogostimo ali obdarimo naše najbližje.
   slika 3: Merjenje alkohola

Za piko na i nam je, ponosnim kuharjem, Darja Ivančič pripravila odlični jajčni konjak.
Pa še nasvet: Vsi likerji morajo odležati vsaj teden dni. Dlje, ko odležijo, boljši so.


Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Darja Kranjc


sliki 4 in 5: Polnjenje steklenic in njihov končni nabor    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)