Delavnice v Parku Škocjanske jame

V Parku Škocjanske jame so bile med poletjem organizirane ustvarjalne in poučne delavnice za otroke in družine. S svojo domišljijo in ustvarjalnostjo so vodnice iz parka poskrbele za kreativno preživljanje prostega časa tako otrok iz okoliških vasi kot tudi naključnih mimoidočih obiskovalcev.

20170826 161241 splet
slika 1: Izdelovanje magnetov na delavnicah v Parku Škocjanske jame z mentorico Majo Sila (foto: Maja Sila)

Na delavnicah Urške Čehovin, ki so potekale v sklopu Jamskega praznika »Belajtnga« in v sklopu Festivala kraška gmajna, se je izdelovalo knjižna kazala v obliki netopirjev in sovic. Ker so vse ogrožene in manj ogrožene živali del parka je podobno tematiko v sklopu poletnih muzejskih delavnic uporabila tudi Maja Sila, ki se je z delavnico »Magnetek, magnetek na steni povej« posvetila izdelavi magnetov s podobo netopirja, kačjega pastirja in sove.

belajtnga DKJZPSJ 280517 (130) splet
slika 2: Izdelovanje sovic na delavnicah v Parku Škocjanske jame z mentorico Urško Čehovin (foto: Darja Kranjc)

Kot obeležitev mednarodnega leta trajnostnega turizma za razvoj je Marjaliza Fajdiga pripravila delavnico izdelave trajnostnega spominka iz Parka Škocjanske jame. Iz odpadnega papirja, ki je ostal od starih koledarjev in papirja, ki ostaja od fotokopiranja ter je še uporaben, se je izdelovalo uporabne predmete, kot so knjižne kazalke in manjše beležke. Prav tako je svojo delavnico namenila reciklaži Tamara Valenčič. Na kreativen način je uporabila stare koledarje s fotografijami Škocjanskih jam. Izdelovalo se je dekoracije z motivi netopirjev in podloge za kozarce ter okraševalo lončke za rastline in kozarce za vlaganje.
Etnološki pridih je muzejskim delavnicam dodala Marjeta Malešič, ki je ustvarjala z volno – pristno slovensko ovčjo volno in s posušenimi zelišči s kraške gmajne. S polstenjem volne in umešanimi cvetki zelišč se je izdelovalo »Nakit s kraške gmajne«.
Vesna Hrovatin je v sodelovanju s Saro Auber pripravila geološko delavnico »Homo Stalagmitus«, ki je bila namenjena oblikovanju stalagmitov iz lesa in papirja macheja. Na višini obraza se je na maketah izrezalo votline, kamor lahko obiskovalci postavijo svoj obraz in postanejo stalagmit.
Pomembno področje parka pa je tudi hidrologija, katere se je dotaknila delavnica Jasne Ratoša, kjer so otroci izdelovali dežne palice. V kartonski tulec so s kladivom zabijali žeblje. Tulec so napolnili z rižem, zaprli odprtine in dežno palico pobarvali.
Park Škocjanske jame bo še naprej pripravljal delavnice in skrbel za kakovostno preživljanje prostega časa tako lokalnega prebivalstva kot tudi obiskovalcev parka.

Pripravila: jasmina Čeligoj

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)