Delavnica v sodelovanju PŠJ in CSD

Park Škocjanske jame je z veseljem prisluhnil prošnji Centra za socialno delo Primorsko – Notranjska, enoti Ilirska Bistrica, ki izvaja program Rokavička – pomoč družinam iz Ukrajine, da bi popestrili njihove dneve in zapolnili urice. Dogovorili smo se za aktivnost, ki jim bo prinesla malo veselja pri siceršnjih vsakdanjih skrbeh, hkrati pa spodbudila zanimanje za naravo in okolje.
Za otroke in njihove starše smo organizirali delavnico izdelovanja ptičjih gnezdilnic. Pred pričetkom izdelave, smo spoznali nekaj ptic duplaric in se pogovoriti o tem kdaj, kje in kako poteka njihov razvoj. Pogovarjali smo se tudi o tem katere ptice so pri njih v Ukrajini in katere pri nas, ter ugotovili, da morda kateri od nam znanih ptičev nima skupnega prebivališča v obeh državah.

Ker so otroci nestrpno čakali na začetek vihtenja kladiv, smo po uvodnem pogovoru, takoj začeli z izdelavo gnezdilnic. Otroci in njihovi starši so ptičje gnezdilnice izdelovali s tako vnemo, da je nastalo še več gnezdilnic, kot je dreves v okolici nastanitvenega centra. Zato so jih morali obesiti na drevesa v bližnji okolici in s tem pripomogli, da bodo spomladi imeli veliko dogajanja okrog njih. Otroci in drugi opazovalci ptic bodo imeli priložnost spremljati vedenje ptic skozi različna letna obdobja, vključno s gnezditvijo in vzgojo mladičev spomladi. Različni vhodi na gnezdilnicah bodo privabili različne vrste ptic, kot so sinice, muharji, brglezi, pogorelčki in druge ptice, ki že sedaj, v jesenskem času, oprezajo za primernimi mesti za gnezdenje. 

In tako je minilo nekaj brezskrbnih uric na toplem soncu, ki so nas popeljale z mislimi visoko pod nebo k pticam pevkam, ki nas vedno razveseljujejo.

Delavnica izdelovanja gnezdilnic02  Delavnica izdelovanja gnezdilnic03

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)