Delavnica renaturacije jam v Braziliji

Leta 2019 smo v Parku Škocjanske Jame, skupaj z Inštitutom za raziskovanje jam ZRC SAZU organizirali posvet na temo trajnostnega upravljanja turističnih jam. Glavni del posveta je bil namenjen delavnici renaturacije jam, s čimer se skuša sanirati poškodbe v jamah, nastale zaradi različnih rab jam - bodisi raziskovanja, turizma ali drugih aktivnosti v jamah.

Z renaturacijo smo v Škocjanskih jamah pričeli leta 2020, ko je bila jama zaradi pandemije covida 19 več mesecev zaprta. S teoretičnim znanjem, predvsem pa izkustveno, smo pridobili še več znanja, nastalo je tudi veliko arhivskega gradiva. Renaturacijo smo predstavili na več predavanjih, med drugim tudi študentom geografije na Katoliški univerzi v mestu Bello Horizonte v Braziliji.

Brazilski kolegi so nas letos povabili na izvedbo delavnice renaturacije pri njih, saj želijo očistiti več jam, ki ležijo v neposredni bližini kamnoloma. Prah, ki se je več desetletij usedal na jamski inventar je povzročil tako izgubo estetske vrednosti, kot tudi osiromašil življenjski prostor sicer številnim živalskim vrstam.

Pred terenskim delom smo brazilskim kolegom predstavili upravljanje našega zavarovanega območja kot prepleta svetovne dediščine, podzemnega mokrišča in biosfernega območja. Sledil je teoretični del, s katerim so se udeleženci seznanili s postopki in orodjem. Nato pa je sledilo delo v jami, ki je takoj pokazalo prve rezultate. Zagnani kolegi iz Brazilije - po poklicu geografi, biologi in arheologi so navdušeno spremljali rezultate dela in nato hitro poprijeli za delo. Po treh dneh skupnega dela in druženja se je jama že pokazala v novih, naravnih odtenkih.

Rosana Cerkvenik 

4dc18939 21f3 446f 8bae 37edac120fc3  8d5f894f e340 44b1 be0b 48766c82467a 

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)