Dan parka Škocjanske jame, Jamski praznik – »Belajtnga« 31. maj 2009

Po tem, ko smo v najožjem krogu organizatorjev, 31. maja zjutraj ob 7.30 pred izpeljavo zadnjih pripravljalnih del, že razmišljali kaj vse odpade v primeru dežja in kako bi prikrajšane sodelujoče v zahvalo povabili vsaj na ogled jame, je drznejši izmed nas, ki bitke še ni bil pripravljen tako hitro predati, odločil: izpeljimo vse kot da prireditev bo. In je bila.    slika 1: Postavljanje mlaja (avtor: Jan Gombač, Matavun)

Intenzivnejše priprave so potekale že par dni prej z ureditvijo prizorišča, košnjo, označitvijo parkirišč in postavitvijo mlajev, kar je svojevrsten višek dela organizatorjev, ki pomeni tudi prijetno druženje članov Turističnega društva Škocjan in ostalih domačinov z zadolženimi iz Parka Škocjanske jame.
Nato se je v nedeljo začelo. In za te kraje se je letos začelo res zelo slavnostno, s kar štirimi krsti najmlajših iz Matavuna, Naklega in Divače v cerkvici sv. Kancijana.
Sledil je prost vstop v Škocjanske jame. Do vhoda so obiskovalce pospremili belo-modro-rdeči trakovi. Sledilo je doživetje Paradiža v soju karbidnih luči, kar je praznik povezalo s svojimi koreninami. Če jama ostaja skozi stoletja stalnica, pa se človek in njegova prisotnost v njej glede na razvoj tehnike in turistične dejavnosti, spreminja. Obiskovalci so Schmidlovo dvorano zapuščali v smeri proti dotrajani vzpenjači, ki jo bo prav kmalu zamenjala sodobna različica, ali pa so se odločili, da bodo ubrali pešpot mimo Tominčeve jame, po Veliki dolini, mimo Slapa pod Naravnim mostom v vasi, kjer jih je pričakalo praznovanje s Pihalnim orkestrom Divača, pestro stojničarsko ponudbo kraških, brkinskih in kočanskih pridelkov, izdelkov, storitev ter še kaj.
Letos so na Belajtngi sodelovali: ekološki sadjar Sanabor Srečko iz Harij, ekološka sirarna Mahne iz Tatr, Radivoj Vidmar iz Prvačine s češnjami, Emilijana Lipovšek iz Dujčeve domačije s Škofelj, Zeliščarska kmetija Hribar iz Kuteževega, vinar Robert Uršič iz Sežane, čebelar Jože Opara iz Sežane, sirar Andrej Škibin iz Gabrč, vinar Dejan Kukanja iz Komna, kmetija Tomažič iz Tatr, čebelarka Almira Bernetič iz Rodika, kamnosek Leon Mahnič iz Vogelj, družinska kmetija Štemberger iz Vrbice s kozjim sirom, sadjar Anton Biščak iz Buj ter Igor Dekleva z obetajočo predstavitvijo obnovljene mlinarske in žagarske domačije v Bujah, ki bo v bližnji prihodnosti postavljena na ogled širši javnosti z zanimivimi programi. Poleg naštetih so tudi na letošnji Belajtngi zelo pomembno vlogo odigrale članice Društva kmetic sežanske regije s svojo bogato ponudbo kulinaričnih dobrot in zabavnim spremljevalnim programom Toplice za kmetice. Obiskovalce je v Škocjanu navduševalo še Turistično društvo Škocjan z razstavo sapo jemajočih miniatur vozov in sadnih preš Janka Samse iz Žirij.
   slika 2: Učenci OŠ Divača predstavljajo svoje delo (avtor: Darja Ivančič, Matavun)

V Matavunu smo uživali v predstavitvi projektov Osnovne šole Bogomirja Magajne iz Divače o kuhinjah nekoč in spoznavanju ter oblikovanju kamna. Učenci so pokazali kako se seznanjajo ne le z bližnjo naravo in okolico, ampak tudi z dediščino kraškega kamnoseštva. Staro in mlado so povabili, da se tudi sami preizkusijo v klesarskih delih, kar je bila imenitna priložnost za preizkušanje v morebitnih novih prostočasnih dejavnostih obiskovalcev. Prav nič manj zanimiva ni bila predstavitev projektov Srednje šole Srečka Kosovela. Dijaki so se nam predstavili s projektom Primerjava tržnih priložnosti slovenskega in Moravskega krasa in tako kot na Turistični tržnici v Kopru, posebej izpostavili Jamarske heroje, tj. naravovarstvene nadzornike. Deležni pa smo bili tudi predstavitve projekta Z Buskom in Bibabusom po Krasu, ki je pritegnil zanimanje najmlajših obiskovalcev. Za idejo o turističnem avtobusu, ki bi povezoval turistične kraje po Krasu so letos na Turistični tržnici v Kopru prejeli zlato priznanje.
Obenem je za najmlajše poskrbel prijazen sladoledar Igor Lovrečič iz Pobegov ter domačinke z uslužbenkami JZ PŠJ - Darja Ivančič, Marijaliza Fajdiga, Alenka Hrib in Katja Fedrigo, ki so z otroci izdelovale venčke iz marjetic in košarice iz tropotca. Otroci in odrasli so lahko pihali milnate balončke s slamnatimi bilkami in ustvarjali s kredami. Ob 14h je domačinka Vilma Žnidarčič na Vnckovem ognjišču najmlajšim pripovedovala ljudske pravljice o Babi Ančki in gradu Školj. Oskrbniki tega obnovljenega kulturnega spomenika pa so poskrbeli za presenečenje in otrokom na koncu postregli s pečenim krompirjem, kar je bilo svojevrstno doživetje. Andrej Škibin je radovednemu občinstvu v Matavunu pokazal kako se ostriže ovco. V muzejskih zbirkah JZ PŠJ v Škocjanu je bilo poskrbljeno za vodene oglede. Možen je bil ogled cerkve.
   slika 3: Stojničarska ponudba v Matavunu (avtor: Jan Gombač, Matavun)

Ko je bilo druženje in dogajanje po vaseh še v polnem teku, se je pri kalu v Matavunu pričel turnir v škrovanju, ki se ga je letos udeležilo rekordno število dvojic, a zmaga je pripadla le najboljši. Tretjo nagrado sta osvojili Katja Fedrigo in Deja Gombač iz Matavuna. Drugo mesto sta zasluženo zasedla Igor Gombač in Črtomir Pečar (Matavu-Dobravlje). Letošnje odkritje pa je bila dvojica, ki je prepričljivo osvojila prvo mesto. Turnir v škrovanju Belajtnga 2009 sta osvojila Jernej Babuder in Bojan Škamperle iz Naklega.
Med tem, ko je bilo v Matavunu dogajanje še zelo napeto, se je v Betanji že pričel turnir v briškoli. Osvojila sta ga Gregor Kurir Borovčič in Boštjan Gerdevič iz Kozine. Drugo mesto sta si priigrala Marko Jerebica in Marko Koren iz Dekanov. Na častnem tretjem, pa sta v naelektrenem vzdušju turnirja pristala Andrej Čepar in Igor Zobec iz Kozine.
Sledilo je druženje ob zvokih harmonike Mateja Felicijana, ko smo se organizatorji spraševali kako je letošnja prireditev, ki jo je obiskalo več kot 1000 obiskovalcev med katerimi z veseljem ponovno ugotavljamo, da je veliko okoličanov, uspela.
V ponedeljek me je poklicala Vilma in dejala, da so v trgovini v Divači prireditev pohvalili. Cilj je bil dosežen.

V imenu koordinacijske skupine letošnje prireditve tudi letos izrekam zahvalo sodelujoči ekipi domačinov za pripravo prireditvenega prostora, redarjenje in delo z najmlajšimi. Hvala tudi reporterski skupini, ki je vestno beležila dogajanje, da se sedaj lahko kitimo z njihovimi fotografijami. Hvala Betancu in Vncku, ki sta odprla svoje prenovljene domačije in obiskovalcem ponudila pijačo in jedačo, tako kot hvala tudi Gostilni pri jami. In nenazadnje seveda, hvala vsem zaposlenim Parka Škocjanske jame in študentom, ki so pomagali pri usmerjanju, varovanju in vodenju obiskovalcev v jami in muzejskih zbirkah. Če bomo želeli, bomo drugo leto lahko še boljši.


Pripravila: Darja Kranjc


slika 4: Otroške delavnice z Marijalizo Fajdiga (avtor: Darja Ivančič, Matavun)
slika 5: Toplice za kmetice v Škocjanu (avtor: Sabina Babuder, Naklo)    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)