Dan parka Škocjanske jame, Jamski praznik - "Belajtnga" 30. maj 2010

Ne, vreme Belajtngi res ni najbolj naklonjeno, se je pa vsako leto usmili. Kdo ve zakaj. Bo že res, da se na strani privržencev praznika menda borijo sam sv. Kancijan in tovariši, ki godujejo 31. maja. Njim v čast smo tudi letos praznovanje začeli v cerkvi sv. Kancijana s slavnostno mašo.    slika 1: Najmlajši vaščani med krašenjem mlajev (foto: Darja Ivančič)

Iz soja karbidovk in sveč v soj električnih luči, ki so v jami prvič zasvetile leta 1959, se je pod budnim očesom vodnikov letos sprehodilo okrog 1200 obiskovalcev, med katerimi je bil tudi minister za okolje in prostor, dr. Roko Žarnić z direktorji vseh slovenskih parkov, ki so se pri nas mudili na delovnem sestanku. V vaseh je obiskovalce pričakalo praznovanje s Pihalnim orkestrom Divača, pestro stojničarsko ponudbo pridelkov, izdelkov in storitev s Krasa, Brkinov, Koćanije in Košanske doline, harmonikaško udejstvovanje Čotnika mlajšega in še marsikaj.
Letos so sodelovali: ekološka sirarna Mahne iz Tatr, Radivoj Vidmar iz Prvačine s češnjami, Zeliščarska kmetija Hribar iz Kuteževega, sadjarska kmetija Morelj iz Buj, kmetija Tomažič iz Tatr, čebelarka Almira Bernetič iz Rodika, vinar Marko Pupis iz Tomaja, družinska kmetija Štemberger iz Vrbice s kozjim sirom, kamnosek Tomaž Avsec iz Kala pri Pivki in kovač Janez Globočnik iz Cerkelj na Gorenjskem, ki je dogajanje popestril s prikazom kovanja.
Poleg naštetih so zelo pomembno vlogo odigrale članice Društva kmetic sežanske regije s bogato ponudbo kulinaričnih dobrot in zabavnim spremljevalnim programom pranja perila po starem. Z obiskovalci so se v Škocjanu družili še predstavnik Društva pridelovalcev kraškega brinjevca in brkinske slivovke, Društva Štirna s Kala pri Pivki in člani Turističnega društva Škocjan v čigar prostorih je bila na ogled dobro sprejeta razstava »Sledovi kolarstva v Škocjanu: Orodje Jožeta Deleza – Žvnkouga«, ki je nastala iz zasnove študentov 2. letnika Oddelka za dediščino na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Njen namen je bila predstavitev dela nekdanjega utripa Škocjana skozi zgodbo o šolanem kolarskem mojstru, kot enem od predstavnikov škocjanskih obrtnikov. Na ogled je bilo tudi njegovo orodje in izdelek – materialne priče njegovega delovanja.    slika 2: Milena Štolfa med pranjem perila (foto: Matej Skubic)

Mlajšim in mladim po srcu je bilo najbrž najbolj zanimivo dogajanje na trgu v Matavunu. Pihalni orkester Divača je glasbeno začaral trg s prijetnim programom. Učenci Osnovne šole Bogomirja Magajne iz Divače so predstavili svoje pridobljeno strokovno znanje v sklopu projektov »Pustimo sledi v kamnu« in »Pastirske hiške« ter povabili obiskovalce, da tudi sami poprimejo za delo in preizkusijo trdnost zgrajene kamnite hiške. Učiteljici iz divaške podružnične osnovne šole Vreme sta obiskovalce izzvali z izdelavo in olepšavo ptičjih krmilnic za zimske dni. Gimnazijke tretjega letnika podjetniškega modula Šolskega centra Srečka Kosovela iz Sežane, so predstavile svoj zmagoviti projekt »Čjšpe internacional« s katerim so osvojile zlato priznanje na tekmovanju Več znanja za več turizma v organizaciji Turistične zveze Slovenije in pokazale kako se da na igriv in zabaven način združiti pridelovalce sliv in slivove izdelke iz celega sveta. To pa še ni bilo vse. Letos se nam je prvič predstavila tudi divaška enota Varstveno delovnega centra Koper s projektom V deželi bajk in pripovedk v okviru katerega so ustvarjali na temo pripovedk iz knjig Škocjanski kaplanci in Brkonja Čeljustnik. Sami so ustvarili domišljijski lik škrateljna in oblikovali replike nakita iz 4. stol. pr. n. št. Najdenega v Škocjanu. Enota VDC Sežana je predstavljala replike Jkopinovega skednja.
Za najmlajše obiskovalce je poskrbel prijazen sladoledar Igor Lovrečič iz Pobegov ter domačinke z uslužbenkami JZ PŠJ - Darja Ivančič, Marijaliza Fajdiga, Alenka Hrib in Katja Fedrigo, ki so z otroci izdelovale venčke iz marjetic, kamenčkale, pekle, mlele in kuhale »kafe« ter ponujale »šebeso« in projo z mlekom. Otroci in odrasli so lahko delali milnate balončke in ustvarjali s kredami. Ob 14h je domačinka Vilma Žnidarčič na Vnckovem ognjišču najmlajšim in mladim po srcu pričarala Šembiljino stvarjenje Škocjanskih jam. V muzejskih zbirkah JZ PŠJ v Škocjanu je bilo poskrbljeno za vodene oglede. Možen je bil ogled cerkve.


   slika 3: Vilma Žnidarčič o Šembilji (foto: Matej Skubic)

Ja, in ko so se v Matavunu na turnirju v škrovanju ravno napenjale mišice in ostrili pogledi za tretje mesto, so sv. Kancijan in tovariši popustili, ulil se je dež in tekmovanja je bilo zaradi mokrega travnika konec. Tako so se odločili udeleženci. Letos so bile to štiri ekipe: matavunsko-ležeška naveza (Igor Gombač, Matjaž Škrlj), Nakelca (Bojan Škamperle, Jernej Babuder), Goričana (Mirko Martinčič, Jože Požrl) in Parkovca (Črtomir Pečar, Tomaž Smerdelj). Dogodek se je po sili razmer zaključil s pridihom razočaranja tekmovanja željnih športnikov. Zamujeno bo potrebno nadoknaditi prihodnje leto, morda še s kakšno ekipo več.
Bolje je šlo kartašem Pr Betanci, kjer je s konkurenco pometla fameljsko-vremska naveza Aljoša Grandič - Jure Štok in dokazala, da ji v briškoli letos ni bilo para. Drugo mesto sta osvojila Matvunca Sandi Fedrigo in Damjan Žnidarčič. Na nehvaležnem tretjem mestu pa se je znašel kozinsko-dekanski dvojec Andrej Cerkvenik - Marko Jerebica.
Sledilo je druženje ob zvokih Navihanih Lisjakov v Gostilni Mahnič, kjer smo si organizatorji mirili živce, polnili želodčke in sproščali s plesom.

V imenu koordinacijske skupine prireditve tudi letos izrekam zahvalo sodelujoči ekipi domačinov za pripravo prireditvenega prostora, krasitev cerkve, redarjenje in delo z najmlajšimi. Hvala tudi reporterski skupini, ki je vestno beležila dogajanje. Hvala župniku Tomažu Kodriču za darovano mašo. Hvala Dragu Krešu za sponzorstvo in zaključno pogostitev. Hvala Betancu in Vncku, ki sta odprla svoje prenovljene domačije in obiskovalcem ponudila pijačo in jedačo. In nenazadnje seveda, hvala vsem zaposlenim Parka Škocjanske jame in študentom, ki so pomagali pri usmerjanju, varovanju in vodenju obiskovalcev v jami in muzejskih zbirkah ter pripravili najlepšo osvetlitev Paradiža doslej. Hvala domačinom, članom TD Škocjan in parkovcem za pomoč pri postavitvi razstave o kolarstvu.


Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Darja Ivančič in Matej Skubic


slika 4: Ob zvokih Navihanih lisjakov (foto: Darja Ivančič)   


Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)