Dan parka Škocjanske jame, Jamski praznik - "Belajtnga" 2016

Zadnja nedelja v maju je bila v Parku Škocjanske jame praznično obarvana. Kot vsako leto je tudi letos park skupaj z domačini organiziral Dan parka Škocjanske jame, Jamski praznik – »Belajtngo«. Prireditev je sovpadala z zaključkom Tedna parkov. Praznovali smo 130 let od prve javne izvedbe jamskega praznika ter 10 let od obuditve omenjenega praznika. Tako obiskovalci kot organizatorji smo bili s celotno prireditvijo zelo zadovoljni.

20160529 122919
slika 1: Nastop Društva Srebrna na trgu v Škocjanu (foto: Damjana Može)

Obiskovalci so se lahko najprej brezplačno sprehodili skozi del Škocjanskih jam in ob poti občudovali pogumne jamarje, ki so prikazali jamarsko tehniko iz pionirskih časov speleologije. Nato so se lahko udeležili pestrega dogajanja na različnih lokacijah v vaseh Škocjan, Betanja in Matavun. Nastopili so pihalni orkester iz Divače, plesno društvo Srebrna iz Senožeč in Združenje rejcev lipicancev Slovenije. Predstavila so se tudi druga društva, in sicer Turistično društvo Škocjan, Jamarsko društvo Gregor Žiberna iz Divače, Društvo kmetic Sežanske regije, Združenje Rdečega križa Slovenije iz Sežane, Društvo Vezi in Zavod Dobra pot.

belajtnga 2016 DKJZPSJ290516 (15)
slika 2: Šolarji OŠ dr. Bogomirja Magajne iz Divače med igranjem stare igre Cncka na trgu v Matavunu (foto: Darja Kranjc)

Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, saj so se lahko udeležili različnih otroških delavnic. Osnovna šola Bogomirja Magajne iz Divače je najmlajše zaposlila z gradnjo suhih zidov, ustvarjanjem na temo ter igrami po starem, Zavod Dobra pot z izdelovanjem čarobnih svetilk ter skakanjem čez zmajev rep, Park Škocjanske jame pa je zabaval otroke z več delavnicami, in sicer z družabno igro Škocjanski potepuh, s pastirskimi igrami, z izdelovanjem košaric iz trpotca ter izdelovanjem piščali. Poleg delavnic so imeli otroci na razpolago tudi drugo dogajanje. Prisluhnili so lahko pravljici na Vnckovem ognjišču, ki jo je povedala domačinka Štefka Žnidarčič iz Betanje, lahko pa so celo zajahali lipicanca.

belajtnga 2016 DKJZPSJ290516 (45)
slika 3: Nastop članic demonstracijske skupine Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in njamlajših učenk divaške enote Združenja rejcev lipicancev Slovenije učitelja Žarka Kariža (foto: Darja Kranjc)

Dogajanje je popestrila pestra ponudba na stojnicah. Najlepša hvala kmetijama Mahne in Tomažič iz Tater, Lačmanovim iz Kosez, čebelarju Marku Gombaču iz Naklega in sladoledarju Lovrečiču, da so se odzvali povabilu. Park Škocjanske jame je poskrbel za žejne in lačne, s šebeso in pečenim krompirjem. Sicer pa so se lahko obiskovalci okrepčali tudi na ostalih stojnicah ter Pr' Betanci, Vncki in v Gostilni Mahnič.

Pripravili: Damjana Može in Jasmina Čeligoj, vodji Belajtnge 2016


X Spoštovani,

obveščamo vas, da zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, ogled Škocjanskih jam ni mogoč, dosegljivi smo le na naslednjih kontaktih: 05 70 82 100, elektronska pošta: #EM#7072684374766c296f667c257f64#EM#Dear visitors,

we are informing you that due to safety reasons to prevent the spread of the coronavirus outbreak, the visits of the Skocjan Caves are not possible. We can be reached at the following contacts: 00386 5 70 82 100, e-mail: #EM#7072684374766c296f667c257f64#EM#

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)