Dan biosfernega območja Kras

V soboto, 7.10.2023, se je v Parku Škocjanske jame odvil dogodek Dan biosfernega območja Kras, s katerim smo obeležili svetovni dan Unescovih biosfernih območij. Gre za praznik, ki ga praznujemo skupaj z ostalimi tremi slovenskimi biosfernimi območji – Julijske Alpe, Kozjansko in Obsotelje ter Mura in katerega namen je ozaveščanje javnosti o pomenu teh območij oz. o sodelovanju človeka in narave.

Dogodek se je v našem parku odvijal na različnih lokacijah, saj smo si za ta dan zadali veliko aktivnosti. Dan smo pričeli z nabiranjem gob pod vodstvom gobarjev iz Gobarskega društva Sežana in s prvim pohodom, v sklopu katerega so se udeleženci pod vodstvom članice Odbora za varstvo kulturne dediščine sprehodili po poteh kulturne dediščine, ljudskega izročila in naravnih znamenitosti.

Nadaljevali smo z ustvarjalnimi delavnicami za vse generacije, na katerih so se obiskovalci lahko preizkusili v izdelovanju žuželčjih hotelov, ptičjih hišic in ostalih ustvarjalnih aktivnostih, s poudarkom na ozaveščanju obiskovalcev o primernem obnašanju do narave.

Na stojnicah so imeli obiskovalci priložnost poskusiti in kupiti izdelke in pridelke lokalnih ponudnikov. Vsak je lahko našel nekaj zase, saj je bila ponudba izdelkov raznolika in je vključevala sivkine izdelke, domači sladoled in testenine, sadje, medene izdelke, cvetlične kreacije. V ponudbi so bili tudi lični izdelki, ki so jih lastnoročno izdelale osebe iz ranljivih skupin.

Poleg tega smo organizirali še pohod od kala do kala, organiziran v okviru projekta ReNature in vodenje po muzejskih zbirkah. Obe aktivnosti sta potekali pod vodstvom strokovnih sodelavcev Škocjanskih jam. Sledilo je še določevanje in razstava gob, ki jih je bilo letos precej manj zaradi suše.

Obiskovalci in ponudniki so bili navdušeni nad popestritvijo našega vsakdanjega dogajanja, zato se že veselimo prihodnjega srečanja.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)