Biosferno območje Kras na EXPO 2015 v Milanu

Na povabilo italijanskega biosfernega območja Ledrensi Alpe in Judicaria ter italijanskega ministrstva za okolje, upravljanje s kopnim in morjem, sva se predstavnika Biosfernega območja Kras, Marko Požar in Vanja Debevec, v soboto 20. 6. 2015, udeležila predstavitve izbranih biosfernih območij v Evropi in Italiji na posvetu z naslovom »Beyond food sustainability« (prevod V. D.: Daljnosežnost trajnosti hrane). Posvet je potekal v Parku Biodiverzitete v dvorani Center Zemlje na EXPO 2015 v Milanu. Posvet je poleg italijanskega ministrstva organizirala pisarna UNESCO iz Benetk, z namenom predstavitve programa MAB in BO območij v Italiji ter krepitve nadaljnjega mednarodnega sodelovanja med BO.    slika 1: Prizorišče dogodka

Navzoče je pozdravila podministrica Barbara Degani, ter izpostavila pomen BO za trajnostni razvoj in zagotovitev pogojev pridobivanja in predelave zdrave hrane. Srečanja se je udeležil tudi Han Qun Li, sekretar programa MAB na sedežu UNESCO iz Pariza, ki je pozdravil tri nova biosferna območja v Italiji in dvema tudi podelil plaketi MAB. V letu 2015 so v svetovno mrežo biosfernih območij sprejeta nova italijanska biosferna območja: Delta del Po, Sila, Alpi Ledrensi in Judicaria. V uvodnem nagovoru je Han Qun Li izrazil veselje, da so se posveta udeležila BO iz tujine, zlasti Slovenije in Avstrije, ter tako omogočila prenos dobrih izkušenj in znanj.    slika 2: Pozdrav podministrice Barbare Degani. Poleg naše redstavnice sedi predstavnica BO Urdaibai.

BO iz Italije in izbrana BO iz tujine so se predstavila po tematskih sklopih, kjer so predstavitvam sledili še moderirani pogovori. V sklopu obalnih sistemov, mokrišč in delt so se predstavila italijanska območja Delta del Po ter Selva Pisana ter Camargue iz Francije. Pod naslovom občutljivih pokrajin sta se predstavili italijanski območji Valle del Ticino in Cicreo ter Wienerwald iz Avstrije. Kot primer mednarodnega sodelovanja sta Monvisio in Queyras predstavila predstavnika čezmejnega območja med Italijo in Francijo. Kot edinstveni pokrajini sta se predstavila italijansko biosferno območje Dolomiti ter švicarsko Lavaux. V sklopu ekosistemov – kot naravnih mrež za življenje sta se predstavili italijansko BO Sila in špansko BO Urdaibai. Primer ohranjanja tradicionalnih metod in praks sta predstavila italijansko BO Appennino Tosco-emiliano in portugalsko BO Alto Douro. Kot varuhi biotske pestrosti pa se je BOK predstavilo z italijanskim BO Alpi Ledrensi in Judicaria.    slika 3: Predstavitev našega BO

Italijanska biosferna območja so z drugimi območji iz tujine vzpostavile svojevrstna partnerstva, v sklopu katerih si bomo izmenjevali izkušnje in znanja ter v prihodnje stremeli za skupnimi projekti. S predstavnico BO Alpi Ledrensi in Judicaria, Elleno Guella, smo se dogovorili za skupno sodelovanje z BOK na področju vzpostavitve eko-muzejev, izobraževalnih programov ter izvajanja drugih ciljev MAB programa. Prvo srečanje je predvideno že oktobra, ko načrtujejo v BO svečanost ob sprejetju v svetovno mrežo biosfernih območij.
Moderatorka drugega dela posveta, Anna Maria Maggiore, predstavnica italijanskega ministrstva in odgovorna za program UNESCO, je poudarila dobro sodelovanje s Parkom Škocjanske jame prav na področju programa MAB. Sporočila iz naše predstavitve, kot vodila našega dela v programu MAB, so bila povzeta kot vodilna sporočila EXPO 2015 in posveta, ki stremi k razvoju odgovorne družbe in doseganju pozitivnih ciljev na področju ohranjanja naravne in kulturne dediščine ter krepitvi vrednot.


Pripravila: Vanja Debevec
Fotografije: Marko Požar


Video predstavitev našega BO si lahko pogledate tukaj .


slika 4: Predstavnik BO Wienerwald   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)