Belajtnga 2013

Tudi letošnja zadnja majska nedelja je bila namenjena praznovanju v parku Škocjanske jame. In čeprav je bila do zadnjega dne zaradi dežja letošnja Belajtnga pod vprašajem, se nas je vreme nazadnje usmililo in nam namenilo kar precej sončno nedeljo.    Skozi jamo pod Škocjanom se je kljub slabi vremenski napovedi sprehodilo približno 1000 obiskovalcev, ki so si lahko ob izhodu iz jame ogledali bogato stojničarsko ponudbo pridelkov, izdelkov in storitev s Krasa, Brkinov, Koćanije in Košanske doline, torej krajev, ki se nahajajo na biosfernem območju oziroma sledijo zgodovinskim povezavam tega prostora iz preteklosti.    Tako je bilo moč okusiti sir Infrastrukturnega centra za sonaravno rekultiviranje Vremščica, pridelke Brigite Volk iz Suhorja, Slavke Tomažič iz Tater in ekološke kmetije Železnik iz Artviž, se oskrbeti z zelišči kmetije Zeleni gaj iz Kuteževega, jabolki in z njimi povezanimi izdelki kmetije Biščak iz Buj, moko in kruhom iz Žagarjeve domačije ter češnjami iz Škocjana.
Poleg zanimive ponudbe na stojnicah so svoje delo predstavili tudi VIVIS in Šolski center Srečka Kosovela iz Sežane ter Društvo Vezi. Tudi letos pa niso manjkale članice Društva kmetic sežanske regije, ki se jim je pridružil Rihard Baša. Najmlajši so si lahko na delavnici izdelali netopirčka, preizkusili sladoled in prisluhnili pravljici, za dodatno okrepčilo pa je bilo poskrbljeno v naravoslovnem centru parka. Člani turističnega društva Škocjan pa so v svojih prostorih na ogled postavili fotografsko razstavo »Naše vasi nekoč«.
   Zaradi slabe vremenske napovedi sta na žalost odpadla nastopa Divaškega pihalnega orkestra in predstavi Društva rejcev lipicancev Slovenije, zato pa smo se popoldne lahko vseeno preizkusili v škrovanju in briškoli Pr Betanci ter druženje zaključili na domačiji Pr Vncki.

Pripravila: Sidonija Zega
Fotografije: Darja Kranjc in Borut Lozej
   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)