3. REGALNICA - popis zelene rege

11.5.2024 se je odvijala že 3. REGALNICA (popis zelene rege). Dogodek, ki se je odvijal tretje leto zapovrstjo, v organizaciji Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT) in Parka Škocjanske jame, Slovenija - PŠJ, s podporo projekta ENGREEN 2 – Kapitalizacija krepitve zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija, je bil namenjen zbiranju podatkov o pojavljanju zelene rege v kalih na območju JZ Slovenije, kjer je bila v preteklosti ta izjemno prikupna dvoživka že zabeležena. Popis je potekal s pomočjo ljubiteljske znanosti (citizen science), udeležilo se ga je kar 78 popisovalcev. 
Najprej smo v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Parku Škocjanske jame udeležencem predstavili projekt ENGREEN 2, potek popisa, rezultate prejšnjih let in značilnosti zelene rege. Udeleženci so dobili še nekaj navodil in ko so se okrepčali so odšli na teren. 23 skupin je v večernih in nočnih urah preiskalo območje Krasa, Brkinov in Slovenske Istre. Med 140 lokacijami smo zeleno rego potrdili na 20 mestih, kar je manj kot prejšnja leta. Predvidevamo, da zelena rega še ni bila tako aktivna zaradi nižjih temperatur. Na terenu smo videli tudi druge dvoživke, na primer navadno krastačo ter navadnega in velikega pupka.

3 regalnica 01  3 regalnica 02  3 regalnica 03

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)