130 let od odkritja Martelove dvorane

Leto 2020 je za Park Škocjanske jame posebno leto. Ne zgolj zato, ker je v več kot dvesto letni zgodovini obiskovanja jama prvič tako dolgo zaprta za vse jamske radovedneže in občudovalce. V tem letu mineva okroglih 130 let odkar so pogumni raziskovalci, s pomembno pomočjo domačinov, prodrli daleč v podzemni svet pod Škocjanom, vse do ogromne Martelove dvorane in istoimenskega jezera. Friderich Müller je kmalu podrobno opisal njihovo napredovanje in napore ob premagovanju ovir in iskanju poti Reke. Ta njihov dosežek je ostal skrajni konec jame še naslednjih sto let, ko so nasledniki uspeli premagati še nekaj ovir s sifonom vred.

Ali ste vedeli, da: je Martelova dvorana še vse do danes poznana kot druga največja znana podzemna dvorana v Evropi! Vanjo bi z lahkoto spravili znano Milansko katedralo Duomo (višina 108 metrov, širina 92 metrov in dolžina 158,5 metrov).  martelova dvorana pokoncna 112011

Foto: Borut Lozej, vir: arhiv PŠJ

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)