V nedeljo že 22. pohod ob ponoru reke Reke

V nedeljo, 23. aprila, vas vabimo na tradicionalni, že 22. pohod ob ponoru reke Reke. Start je v vasici Matavun med 8. in 12. uro. 

Trasa, ki je speljana po območju Regijskega parka Škocjanske jame, je zelo slikovita in razgibana. Najprej se vzpenja proti vasici Dane. Na vrhu vzpetine pot zavije in vodi po robu udorne doline Sokolak, od koder je lep razgled na vasico Matavun, Škocjan, Vremščico, Nanos ... Nato se spusti v vas Naklo, od tam pa se strmo spušča v kanjon Reke. Po levem bregu se nadaljuje v smeri toka proti prvemu ponoru Reke v Mahorčičevo jamo, kjer si pohodniki ob bučanju Reke ogledajo vhodni del jame. Tu je tudi prva kontrolna točka. 

Reko se prečka preko mostu skozi naravna okna, nato pa se pot nadaljuje po stezi ob desnem bregu kanjona Reke, kjer so še vidni ostanki treh mlinov, ki so nekoč delovali ob tem delu reke. Sledi strm vzpon na rob kanjona, od koder se odpre pogled  na planjavo Gabrk. Čisto na robu, visoko nad strmimi pečinami kanjona reke Reke stojijo razvaline gradu Školj. Od tam se pot nadaljuje skozi hrastov in borov gozd do vasi Brežec, kjer pohodnike čaka pogostitev s toplim čajem in drugimi dobrotami. Iz Brežca se spustijo v ozko dolino Dol, ki je pomembno arheološko nahajališče, sledi vzpon do vasi Gradišče. Tam je ob cerkvici svete Helene tudi druga kontrolna točka. 

Cerkev je poznana po freskah, ki jih je naslikal Janez iz Kastava, ki je naslikal tudi Mrtvaški ples v Hrastovljah. Iz Gradišča se pot spusti in se po robu udorne doline Lisična približa robu Škocjanskih jam. Tam se lahko pohodniki odločijo za dve varianti, krajšo, ki gre po robu Lisične, udorne Velike doline v vasico Betanja in na cilj v Škocjan, nekoliko daljša pa gre ob robu Velike doline, čez naravni most, ki ločuje Veliko in Malo dolino, in skozi vas Matavun v Škocjan. Pohod se zaključi v Škocjanu z zabavo, kjer si lahko ob glasbi privoščite kulinarične dobrote kraške kuhinje in jedi z roštilja.

unnamed

Pot je dolga približno enajst kilometrov, dobro označena in je primerna za vse starosti.

Parkirišče za avtomobile je tudi označeno, redarji pa usmerjajo avtomobile na prosta parkirna mesta. Pohodnike prosimo, naj se držijo navodil redarja, ki skrbi za parkirni red.

Startnina pohoda je 2 € za odrasle in 1 € za otroke. Pohodniki so zavarovani in dobijo brezplačen čaj na kontrolni točki na Brežcu in na cilju.

Prepričani smo, da se boste med nami dobro počutili in vas prisrčno vabimo na ogled lepot pokrajine ob reki Reki, naše naravne in kulturne dediščine. Po mnenju udeležencev iz prejšnjih let je pohod ob ponoru Reke eden najlepših v Sloveniji.