V četrtek se v PŠJ začenja Festival kraške gmajne

Poletje je že potrkalo na vrata in z njim se približuje Festival kraške gmajne. Tudi tokrat se bodo na različnih lokacijah odvijali različni tematskih pohodi, kreativne delavnice in strokovna srečanja, ki bodo obiskovalcem dali pester vpogled v eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi.

FKG cover POLETJE

Dogajanje se bo pričelo v četrtek, 6. julija z glasbenim večerom pod murvami, ki se bo odvil na vrtu Nanetove domačije v Parku Škocjanske jame. Dva dni pozneje, se bo dogajanje preselilo v Dutovlje, Lipico in Laže. Na Bunčetovi domačiji bo potekala etnološka delavnica izdelovanja nakita iz volne, v Lipici pa bo poskrbljeno za najmlajše, saj bodo potekale Ustvarjalnice in spoznavanje ponijev. Te male konjičke si boste lahko ogledali tudi v Lažah, kjer bo zvečer potekalo tudi opazovanje nočnih metuljev.

Pohodniki bodo na svoj račun prišli v nedeljo, ko se bodo lahko družili ob pohodu na Vremščico, ki bo podkrepljen z degustacijo ovčjega sira, ljubitelji čebel in čebelarjenja pa ne zamudite predavanja v četrtek 13. julija v Dutovljah.

Drugi festivalski vikend bo dogajanje ponovno prestavil v Park Škocjanske jame. V soboto, 15. julija si bodo lahko obiskovalci na delavnici izdelali čisto svoj spominek, popoldne pa si ogledali še razstavo fotografij utrinkov iz parka.  Sobotni poletni večer se bo nadaljeval s sprehodom v okolici vasice Pedrovo, kjer boste lahko preizkusili tudi odlične prigrizke, ki jih ponuja kraška gmajna.

Zadnji festivalski dan bomo kraško gmajno povezali s trtami in vinom, nedeljsko popoldne pa bo v Štanjelu ponovno v znamenju čebelarjenja.

Tudi na tem delu festivala si organizatorji, javni zavodi Park Škocjanske jame, Slovenija, Kobilarna Lipica in Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača in Zavod Jerbas, želijo s festivalom še dodatno povezati ponudbo destinacije in povečati zavedanje o pomenu kulturne krajine Krasa in Brkinov s tem pa spodbuditi trajnostno naravnani turizem na tem območju.

Več o programu festivala si lahko preberete tukaj festival pa ima tudi svojo facebook stran, kjer boste lahko tudi sproti obveščeni o dogajanju. 

celoten program POLETJE PRAVA web (1) (1).pdf