Sadje, voda, sladkor, …

Letos so slive, - po naše »čjšpe«, - dobro obrodile, zagotovo nam ne manjka jabolk, drnulje so pordečile marsikatero pot, ... Marmelade, zavitki, njoki, kompoti, krhlji, … zakaj pa ne še sokovi in sirupi? V sredo, 22. 9. 2010, smo se v parku učili priprave sokov in sirupov po starem, - brez sokovnika. Ta način priprave nam je predstavila gospa Sandra Pelicon iz Društva Planta.  



  slika 1: Meto najprej povrejemo ...

Domačin, devet domačink in predstavnica PŠJ smo s seboj prinesli sezonsko sadje, plodove in zelišča, si nadeli predpasnike in se preizkusili v pripravi metinega, drnuljevega sirupa ter skuhali tri vrste gostega soka. Za pripravo slednjega smo kombinirali jabolka, slive in hruške ter jabolka, slive in korenček. Skuhali pa smo tudi čisti »čjšpou« sok in ga spravili tako, da si bomo z njim lahko postregli še v naslednjih dveh letih.  



  slika 2: ... sadje razkoščičimo ...

V štiriurni delavnici z omejenim številom udeležencev, ki je zahteva narave dela, smo napolnili kar nekaj vročih steklenic in se na koncu posladkali s slastnim sladoledom z drnuljevo marmelado, ki je nastala kot stranski produkt priprave sirupa.  



  slika 3: ... ekstrakt precedimo ...

Tekom delavnice se nam je razkrila ključna modrost naših babic in mam. Ta pravi, da so kuhale (kuhajo) »odokistično«. Kaj bi to bilo, se vam bo morda razkrilo iz recepta za pripravo drnuljevega sirupa, ki ga želimo podeliti z vami. Pravi takole: »Skuhaj drnjule, - voda naj sega dva prsta čez nje, - precedi, dodaj enako količino sladkorja na količino tekočine, prekuhaj in polni vroče.«
Pa naj vam z užitkom steče po grlu.

Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Darja Kranjc


sliki 4 in 5: ... sok natočimo v vrele steklenice ... ki jih označimo ...