Peto mesto za Škocjanske jame

Z veseljem obveščamo, da so na tekmovanju za osmo čudo sveta, ki ga je organiziral spletni portal www.virtualtourist.com, Škocjanske jame zasedle zavidljivo peto mesto. S tem so postale tudi edina evropska destinacija, ki se je uvrstila med elitno peterico.    »Biti med prvimi petimi naj destinacijami je vsekakor priznanje in še en znak prepoznavnosti med turističnimi kraji, ki jih obiskovalci cenijo v svetovnem merilu. Sploh če pomislimo, da smo se na tem seznamu znašli brez našega vedenja,« pravi direktorica Parka Škocjanske jame dr. Gordana Beltram.

Naj spomnimo, da se je za naziv osmega svetovnega čudesa med sabo potegovalo 324 naravnih in kulturnih znamenitosti, zato je peto mesto res velik uspeh. Glasovanje je celo poletje potekalo prek spletnega portala. Čeprav vseskozi poslušamo, da je Slovenija majna in neprepoznavna v svetu, očitno to za njene kraške podzemne lepote ne velja.

   »Vsekakor peto mesto pomeni, da so Škocjanske jame prepoznavne, na kar smo seveda zelo ponosni, kar pa tudi pomeni in da se bomo morali še bolj truditi in poskrbeti da še naprej ostanemo območje in lokacija vredna ogleda med svetovnimi lokalitetami zavarovane naravne ali kulturne dediščine,« še pravi Beltramova in dodaja: »Kot območje zavarovane naravne in kulturne dediščine varstvo teh vrednot ostaja naša primarna naloga, da lahko gradimo trajnostni razvoj tako zavarovanega kot širšega območja parka. Naj nam bo to še dodaten izziv, da skupaj z lokalnimi ponudniki pokažemo vrednote naše dediščine domačemu in tujemu obiskovalcu.«    V parku Škocjanske jame pravkar poteka prenova informacijskega centra ter sanacija elektrike in poti v jami. S tem se še dodatno pripravljamo na prihajajoče leto in novo turistično sezono, da bodo lahko obiskovalci ob obisku parka še bolj zadovoljni.

Besedilo: Sidonija Zega
Fotografije: Borut Lozej