Jesen na kraški gmajni

Festival kraška gmajna - festival naravoslovnega in dediščinskega turizma

Približuje se jesen in z njo tretji del Festivala kraške gmajne. Tudi tokrat se bodo na različnih lokacijah odvijali različni tematskih pohodi, kreativne delavnice in strokovna srečanja, ki bodo obiskovalcem dali pester vpogled v eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi.

Dogajanje se bo pričelo v soboto, 30. septembra na različnih lokacijah z zelo pestrim programom. Že zjutraj se boste lahko v Dutovljah na Bunčetovi domačiji udeležili delavnice opletenja steklenic z bekinimi vitrami. Če se boste popoldne zapeljali do Kraške hiše v Štanjelu, vas bo tam pričakalo Kamišibaj gledališče, s pomočjo katerega bomo pripovedovali zgodbe, bajke, mite in legende o vodi na Krasu. Še isti dan pa bodo v Parku Škocjanske jame na vrsto prišli ljubitelji razstav z otvoritvijo razstave  Soboslikarstvo na bistriškem in ljubitelji arhitekture saj bo v Promocijsko kongresnem centru Pr' Nanetovh potekala Ex Cathedra arhitektov z naslovom Kulturni prostori arhitekture. Tudi na ljubitelje konj nismo pozabili. V Kobilarni Lipica bo v soboto ter nedeljo potekal zrejni pregled Združenja rejcev lipicanca Slovenije z ocenjevanjem letošnjih žrebet.

Vas morda zanimajo ptice? Potem najbolje da se v nedeljo, 1. oktobra ter v sredo, 4. oktobra zapeljete do Parka Škocjanske jame. V nedeljo se boste lahko že v jutranjih urah odpravili na ptičarski pohod po parku pod vodstvom enega večjih poznavalcev ptic, varstvenega ornitologa Tomaža Miheliča, za tem pa udeležili delavnice in predavanja izdelave ptičjih gnezdilnic ter krmilnic. V sredo bo v Promocijsko – kongresnem centru Pr Nanetovh potekala okrogla miza »Ptice kulturne krajine Krasa« s strokovnjaki s področja ornitologije, kmetijstva in varstva narave. Naslednji dan, v četrtek boste lahko v Štanjelu prisluhnili predavanju strokovnjakinje dr. Tee Kolar Jurkovšek o ekoloških spremembah v geološki preteklosti Zemlje in se sprehodili med kamnitimi stavbami Štanjela ter v njih iskali zapise o geološki preteklosti. V četrtek zvečer pa se boste lahko podali na nočni pohod s Slavnika na Kokoško ter občudovali lepote nočnega neba ob polni luni.

V jesenskem delu Festivala Kraška gmajna boste pohodniki prišli na vrsto še enkrat. V soboto se boste zbrali pred jamo Vilenica ter se odpravili na pohod po poti lokavskih pastirskih hišk oziroma po lokavsko »šišk« pod vodstvom raziskovalca lokalnega izročila Borisa Čoka.

Drugi festivalski vikend bo predvsem v znamenju gob in gobarstva, dogajanje pa se bo bolj ali manj preselilo v Park Škocjanske jame in Štanjel. V soboto se boste lahko odpravili na gobarski sprehod, kjer boste nabrali primere gob, katere bo strokovnjak ter izkušeni gobar, mag. Gabrijel Seljak določil in uvrstil na razstavo gob. Ta bo na ogled tudi še naslednji dan v Promocijsko- kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Sobotnega dogajanja pa še ni konec. Ljubitelji gob se boste lahko udeležili še predavanja o gobah ter se v besedi in sliki sprehodili po pestrem svetu gob Biosfernega območja Kras in porečja Reke. Istočasno pa bo ob zaključku razstave Soboslikarstvo na bistriškem, v Škocjanu 2 potekal pogovor z avtorjem razstave, Primožem Rojcem.

Sobota bo tudi otvoritveni dan 21. Meseca kraške kuhinje, kjer se bomo lahko na Gradu Štanjel ob zvokih ambientalne glasbe podali med okuse jedi ter se udeležili delavnic na temo kulinarike. Pokušino jedi, ki bodo vse do 5. novembra bogatile kulinarično ponudbo kraških gostiln, bo spremljala ponudba rdečih in belih vin kraških vinarjev.

Organizatorji, javni zavodi Park Škocjanske jame, Slovenija, Kobilarna Lipica in Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača in Zavod Jerbas, želijo s festivalom še dodatno povezati ponudbo destinacije in povečati zavedanje o pomenu kulturne krajine Krasa in Brkinov s tem pa spodbuditi trajnostno naravnani turizem na tem območju.

Več o programu festivala si lahko preberete na spletni strani www.visitkras.info/festivalkraskagmajna, festival pa ima tudi svojo facebook stran Festival Kraška gmajna, kjer boste lahko tudi sproti obveščeni o dogajanju.